Insight

Martisor

Am cautat putin istoria martisorului. Am gasit pe Wikipedia o povestioara…

“Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.”

martisor. tumblr
Sursa tumblr.com

Traditia devine din ce in ce mai importanta pentru mine. Incep sa imbatranesc, cred. Procesul de imbatranire de fapt nu poate fi oprit. Dar incep sa am valori, standarde. Incep sa il inteleg pe tata care, acum cativa ani, refuza sa isi cumpere blugi prespalati, motivand ca vrea sa ii uzeze singur. Poate si din cauza ca stau de cateva luni printre francezi. Si ei sunt cei mai traditionalisti oameni pe care i-am vazut vreodata.

Anul trecut am primit un martisor interesant impreuna cu o poveste. Mi-am pus o dorinta. Sa am parte de un martisor si de o poveste si anul acesta. Atunci nu stiam ca ma voi fi mutat in Franta unde nu cred ca exista martisoare. Dar din fericire si in Franta exista oameni draguti care stiu de acest obicei. Si am primit un martisor. Fara ghiocei dar cu o plimbare in parc. Si cu scantei.

Sa inflorim!

4 thoughts on “Martisor

  1. Am trecut să las şi eu un mărţişor, chiar de e unul virtual şi deci nu are cum să fie la fel de reuşit cum este, spre exemplu, fie şi doar un singur ghiocel palpabil şi real. Îţi doresc să ai o primăvară frumoasă, cu zile calde, liniştite şi senine, cu flori în suflet, bucurie, spor în toate, sănătate şi lumină în privire. La mulţi ani ! de 1 Martie.

Let me know what you think!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s